Persoonlijk & onafhankelijk hypotheek- & verzekeringsadvies;

Gemakkelijk online of bij je thuis

Starters hoeven kansen niet te laten liggen!
Het kopen van een eigen woning wordt steeds moeilijker voor veel mensen, vooral voor starters. Hierdoor ontstaat er meer ongelijkheid op de huizenmarkt, omdat starters niet de kans krijgen om via woningbezit vermogen op te bouwen. Gelukkig zijn er nog steeds mogelijkheden om als starter toch een woning te kopen.


Schenking

Hebben je ouders, grootouders of een goede vriend nog een zakcentje over? Misschien kunnen zij je helpen met een schenking voor je eerste hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 zijn er belangrijke veranderingen opgetreden in de regels voor schenkingen voor een eigen woning. 

Lees meer


 



Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten is niet alleen handig om de financiële
risico’s van je koopwoning te beperken. Je krijgt er ook een lagere hypotheekrente door, en daarmee dus ook
lagere maandlasten. Dat is voor je eerste hypotheek dus mooi meegenomen!

Lees meer



Starterslening

Een starterslening kan je net dat beetje extra geven om je eerste huis te kunnen kopen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van de woning (tot maximaal de marktwaarde) en de maximale hypotheek die je kunt krijgen. De lening bestaat uit twee delen: een annuïtair af te lossen deel (de starterslening) en een deel waarvan de schuld oploopt (de combinatielening). 

Lees meer





Vrijstelling van Overdrachtsbelasting voor Starters
In 2024 hoeven huizenkopers tussen 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot € 510.000, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat de kopers bij de notaris beloven zelf in de woning te gaan wonen; de woning mag dus niet worden verhuurd.

Voorwaarden voor de Vrijstelling van Overdrachtsbelasting

Om gebruik te kunnen maken van de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting, moet de koper aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Leeftijd: De koper moet op het moment van verkrijging meerderjarig (18 jaar) en jonger dan 35 jaar zijn. Het moment van verkrijging is de ondertekening van de notariële akte van levering.
  • Type Aankoop: De koper moet een woning kopen.
  • Eerste Gebruik van Vrijstelling: De koper moet schriftelijk verklaren dat hij of zij niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling voor overdrachtsbelasting.
  • Hoofdverblijfcriterium: De koper moet zelf in de woning gaan wonen. Dit moet worden vastgelegd in de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling.
  • Maximale Woningwaarde: De waarde van de woning mag in 2024 niet hoger zijn dan € 510.000.

Als de koper zelf in de woning gaat wonen, maar niet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling voldoet, wordt er 2% overdrachtsbelasting betaald. Dit is een lager tarief dan het standaardtarief van 10,4%. Ook hiervoor moet een verklaring worden afgegeven bij de notaris.

Lees meer over de vrijstellingsregeling op de website van de Belastingdienst.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn